ORGAN NAKLİ (KARACİĞER)



 Hasta insanı iyileştirme, yaşama süresini uzatabilme, nitelikli bir yaşam sağlayabilme, insanların çok eski zamanlardan beri sürekli üstünde durduğu, daha iyisini amaçladığı bir konudur. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi, tıpta da üretilen sağlık hizmetinin bir önceki aşamadan daha nitelikli olmasına imkân sağlamaktadır. Doku ve organ nakli bu konuda bir örnek oluşturmaktadır. Doku ve Organ Nakli, son elli yılda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından birisi olmuştur.

Organ yetmezliği hayatı tehdit eden, yaşam ve ölüm kavramlarını öne çıkaran bir durum olup, tedavisi organ nakli ile yapılmaktadır.  Organ nakli (transplantasyon), günümüzden birçok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir. Hasta organın çıkarılması ve yerine sağlam organın konması, organ nakillerinin temelini oluşturmaktadır.

Organ nakli, organlar işlevlerini yerine getiremeyecek duruma geldiğinde ve başka hiçbir tıbbi çözüm olmadığına karar verildiğinde uygulanan zorunlu bir durumdur. Kronik böbrek yetmezliği, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas gibi solid organların nakil dışında fazla bir tedavi şansının olmayışı organ bağışı ve organ nakli konularının güncelliğini korumasına sebep olmuştur

Doku ve organ nakli dünyamızda beklenenin çok altında seyretmekle birlikte her geçen yıl nakil sayıları artmaktadır. Rakamlara göre bugüne kadar dünya genelinde yaklaşık 470.000 böbrek, 74.000 karaciğer ve 54.000 kalp nakli yapılmıştır.

Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da %85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır.

            Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıp Fakültesinde, 2010 yılında Genel Cerrahi Anabilim dalından Dr. Abdullah Özgönül’ün İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer nakli bölümünde eğitim alması ve aynı öğretim üyesinin 2012 yılında İnönü Üniversitesi KC nakli bölümünde eğitim sürecini tamamlamasıyla, 2013 yılın da Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Başkanlığına başvurulmuş olup, 2014 yılı içerisinde KC nakli merkezi ruhsatı verilerek çalışmaya başlamıştır.

2014-2015 yılı içerisinde 3 adet canlı vericili KC nakli yapılan merkezimizde, yakın illerde Nakil yapılan 40 hasta takibi yapılmaktadır. Bununla  birlikte birimimizde beyin ölümü bildirimleri, organ nakli konusunda eğitim ve seminerler  verilmekte olup, karaciğer yanında diğer organ nakillerinin yapılması ile ilgilide çalışmalar devam etmektedir. 

                                                               Doç. Dr. Abdullah ÖZGÖNÜL

                                                                  KC Nakli Birim sorumlusu

 

 

 

Harran üniversitesinde ilk karaciğer nakli yapıldı

Harran üniversitesi genel cerrah abd öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdullah özgönül ve ekibi şanlıurfa’da ilk kez karaciger organ naklini gerçekleştirdiler (VAKA 1).

Harran üniversitesi, her geçen gün yeniliklere imza atarken 2012 yılında karaciğer nakil merkezi kurulmasına müracaat etmiş, uzmanlar tarafından yapılan denetimler sonucunda 02.04.2014 tarihinde ORGAN NAKLİ MERKEZİ Ruhsatı almıştı.

Gelişen süreçle birlikte E.B (36) isimli hasta karaciğernoroendokrin tümör tanısı hastanemize başvurmuşyapılan incelemeler sonucu hastaya karaciğer nakli yapılması planlandı.

Hastaya, karaciğer nakli önerilirken verici bulması istenmiştir.

Hastanın (19) M.B isimli kızı karaciğerinin bir kısmını vermeyi kabul etmiş, alıcı ve verici 30 ağustos 2014 tarihinde üniversitemiz tıp fakültesi hastanesinde iki ameliyathane kullanılarak, eş zamanlı, Malatyakaraciğer nakli ekibi ile uzun süren başarılı bir ameliyatla karaciğer nakli gerçekleşmiştir.

On saat süren ameliyatta 15 kişi görev alırken,  ameliyat sonrası 5. günde olan hastaların genel durumları iyi, servisi takipleri devam etmektedir.

 

 

 

 

Kardeşinin Karaciğeriyle Yaşama Tutundu (VAKA 2)

 

Şanlıurfa'da karaciğer yetmezliği bulunan kişi, kız kardeşinden alınan dokuyla sağlığına kavuştu.

Şanlıurfa'da karaciğer yetmezliği bulunan kişi, kız kardeşinden alınan dokuyla sağlığına kavuştu.

Bir süredir karaciğer tedavisi gören 43 yaşındaki Talip Hacci'ye, Harran Üniversitesi (HRÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde, kız kardeşi Hatice Hacci'den alınan karaciğer dokusu nakledildi.

HRÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Özgönül, gazetecilere yaptığı açıklamada, nakil gerekli olan hastaya, kız kardeşinin karaciğerinin bir kısmını vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Bunun üzerine kısa süre faaliyete geçen merkezde ikinci ameliyatı yaptıklarını ifade eden Özgönül, uzun süren operasyonun başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtti.

Özgönül, kentte karaciğer nakli bekleyen 150 civarında hasta olduğunu, benzer operasyonları sık yapmayı planladıklarını kaydetti.

Hacci kardeşler ise ameliyata katılan sağlık görevlilerine teşekkür etti.


Bölüm Doktorlarımız